Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

El museu al dia: l’alumnat de la Bressola realitza els tallers sobre joguets i gènere en el marc del projecte transfronterer entre el Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet

El museu al dia: l’alumnat de la Bressola realitza els tallers sobre joguets i gènere en el marc del projecte transfronterer entre el Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet

El Museu del Joguet de Catalunya a Figueres i el Centre de Formació Professional Català (CFPC) en col·laboració amb La Bressola, han posat en marxa Joguets i gènere: un projecte de cocreació d’una exposició itinerant per a l’espai catalàtransfronterer, un projecte cultural inèdit d’innovació social i pedagògica, l’objectiu del qual és la cocreació d’un recurs educatiu sobre joguets i gènere, com a resultat d’un procés de formació, de treball i de reflexió conjunt entre el CFPC, la comunitat educativa de la Bressola i l’equip del Museu del Joguet de Catalunya.

El projecte, que es desenvoluparà en dues anualitats, es fonamenta en un procés d’intercanvi de coneixements i experiències entre la comunitat educativa i el Museu per tal de bastir un projecte de llarg recorregut de transformació social i d’àmbit cultural català. Durant aquest primer any, el projecte inclou una formació específica sobre joguets i gènere per al professorat i l’alumnat de la Bressola a càrrec de les especialistes del Museu, que serveix de base a les tasques posteriors de cocreació de continguts.

 

 

Durant el 2021 es van portar a terme al Museu dues sessions de formació al professorat i enguany, durant els mesos de febrer i març,  s’han realitzat un total de 15 sessions de formació a l’alumnat de totes les escoles i el col·legi de La Bressola. L’alumnat ha realitzat el taller El joc de la innocència?. Un recorregut per la història del joguet des de la perspectiva de gènere, impartit per les especialistes en gènere col·laboradores del Museu Cristina Vila i Mireia Selva. Aquesta activitat té com objectius adquirir recursos per detectar els missatges dirigits a nens i nenes a través del joc i dels joguets, prendre consciència de la construcció i consolidació de les desigualtats produïdes per mitjà del joc i dels joguets, per tal interpel·lar-nos sobre la manera d’interioritzar el rol sexual delimitat, en relació amb les funcions i els valors inherents al sexe de l’infant i qüestionar el paper del sexisme en els joguets i com perjudica els nens i les nenes. Així mateix, posar en relleu com els jocs poden limitar les opcions, capacitats i possibilitats de les persones i induir-les a determinats comportaments en funció del sexe i no de la personalitat.

 

 

 

Una vegada realitzat el taller, alumnat va seguir treballant els continguts a l’aula junt amb el professorat mitjançant l’activitat educativa en línia El joc de la innocència, que pot ser realitzada individualment, en grups o tot el grup classe conjuntament; només cal seguir els àmbits desplegables de l’activitat.

 

El projecte s’emmarca en les subvencions plurianuals Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals. 

 

       

 

Amb el suport de la Casa de la Generalitat a Perpinyà del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya