Préstecs

Els joguets que viatgen

 

El Museu del Joguet de Catalunya té una política activa de col·laboració amb altres museus d’arreu del món que es tradueix en el préstec d’obres de la seva col·lecció.

Homo ludens: videojocs per entendre el present

Caixa Forum

Del 20 de juliol de 2021 al 13 de juliol de 2025

L’exposició Homo ludens: videojocs per entendre el present, comissariada per Luca Carrubba, ofereix una nova perspectiva del concepte gamer, mostrant un món videoludificat en que vida i joc convergeixen cada dia més. L'exposició es presentarà als Caixa Forum de Madrid, Barcelona, Sevilla, València, Palma, Tarragona, Lleida, Girona i Saragossa. El Museu del Joguet ha cedit en préstec temporal vuit peces de la seva col·lecció.

Fake games. El monument col·lectivitzat

Institut Valencià d'Art Modern (IVAM)

Del 14 de novembre de 2019 a l'1 de març de 2020

El projecte de l’artista Fernando Sánchez Castillo (Madrid, 1970) i comissariat per Miguel Caballero, es basa en la realització d’un monument col•lectiu a partir d’una de les fotografies més icòniques de la Guerra Civil Espanyola: Mort d’un milicià atribuïda a Robert Capa i Gerda Taro. Sánchez Castillo, en la seua proposta artística, connecta aquesta cèlebre fotografia amb la història de la indústria valenciana del joguet. El Museu del Joguet va deixar en préstec el milicià de llauna (1936) produït durant la Guerra Civil per les indústries de joguets col·lectivitzades d'Ibi (Alacant).

Faruk, Històries del 28 de desembre

Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia

Del 16 de novembre de 2018 al 20 de gener de 2019

En el marc del 75è aniversari del Patge Faruk, missatger dels Reis i icona i símbol de la ciutat, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia va presentar Faruk. Històries del 28 de desembre. Una exposició temporal que va recórrer els 28 de desembres des dels inicis de la festa dels Reis a Igualada fins l’any 1991. El Museu del Joguet va cedir sis peces en préstec temporal.

El joc del cinema

Filmoteca de Catalunya

Del 8 de novembre de 2018 al 6 de gener de 2019

Exposició coproduïda per l'Arxiu-Col·lecció Lluís Benejam, Filmoteca de Catalunya, Museu del Cinema i el Museu del Joguet de Catalunya. Continuació, a manera de segona sessió, de l'exposició  «Joguets i Cinema. Els jocs de Hollywood», que va tenir lloc a la Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya del 19 de febrer al 2 d'abril de 2017. El Museu del Joguet ha deixat en préstec per a aquesta exposició disset  jocs i joguets, entre els que destaca una nina de Shirley Temple. 

Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra

Museu d'Història de Catalunya

Del 29 de juny al 18 de novembre de 2018

El Museu del Joguet de Catalunya ha deixat en préstec per a aquesta exposició dos jocs d'habilitat, fabricats durant aquest període, i que tenen com a temàtica les batalles i trinxeres de la Primera Guerra Mundial. Aquesta exposició al Museu d'Història de Catalunya detalla els vessants principals del conflicte sobre una Catalunya oficialment neutral, i mostra les memòries plurals d'aquella guerra que han perviscut fins avui. 

Poesia Brossa

Artium, Vitoria-Gasteiz, Araba

Del 29 de maig al 23 de setembre de 2018

El Museu del Joguet de Catalunya ha deixat novament en préstec per a aquesta exposició, anteriorment presentada al MACBA,  un total de vint-i-quatre obres del llegat Brossa que, per desig exprés del poeta, va ser cedit al Museu en préstec en comodat per l’Ajuntament de Barcelona. 

Poesia Brossa

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Del 21 de setembre de 2017 al 25 de febrer de 2018

El Museu del Joguet de Catalunya ha deixat en préstec per a aquesta exposició un total de vint-i-quatre obres del llegat Brossa que, per desig exprés del poeta, va ser cedit al Museu en préstec en comodat per l’Ajuntament de Barcelona. La mostra del MACBA presenta una revisió del treball de l’artista a través dels llibres, la recerca plàstica, el teatre, el cinema, la música, les arts d’acció, els gestos dels qual va ser pioners. 

Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte

Museu dels Sants d'Olot

Del 17 de juny de 2017 al 28 de gener de 2018

El Museu del Joguet de Catalunya ha cedit en préstec temporal al Museu dels Sants d’Olot un exemplar del Gran Tarot Esotérico que fou donat per Maria Àngels Anglada.

Flor de cotó. Lluís Peñaranda

Museu de l’Empordà

Del 17 de febrer al 17 d'abril de 2017

El Museu del Joguet de Catalunya va cedir en préstec temporal l’obra que Lluís Peñaranda va elaborar per al Museu, Tros de joc (1997).

Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat

Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

Del 19 de gener al 31 d’agost de 2017

El Museu del Joguet de Catalunya participa a l’exposició «Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat» amb la cessió temporal de cinc objectes que formen part de l’exposició permanent del Museu. Es tracta d’una mostra destacada del conjunt de figures vestides amb uniforme dels diferents cossos de l’exèrcit franquista, creades l’any 1939 pel fabricant de ninots Marín, de Chiclana de la Frontera. Inclou també un milicià republicà de llauna, accionat amb corda, de l’any 1936.

Fi de partida: Duchamp, els escacs i les avantguardes

Fundació Miró de Barcelona

Del 29 d’octubre de 2016 al 22 de gener de 2017

El Museu va cedir en préstec temporal dos jocs d’escacs per a aquesta exposició. Es tracta del joc d’escacs confeccionat l’any 1939 per Damàs Calvet al camp de concentració d’Argelers i la reedició del joc d’escacs original de la Bauhaus de l’any 1923.

Vaixells de joguina 1870-1939

Museu Marítim de Barcelona

Del 5 de maig de 2016 al 30 de maig de 2017

El Museu del Joguet de Catalunya va deixar en préstec temporal al Museu Marítim de Barcelona nou objectes de la seva col·lecció per a l’exposició «Vaixells de joguina 1870-1939», amb l’objectiu d’apropar la cultura marítima a través del lleure infantil i revalorar el joguet com a document històric, subratllant la importància dels joguets fets al nostre país.