Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

Descobreix el Museu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IL·LUSIONS ÒPTIQUES

 

Hi ha jocs i joguets que enganyen la nostra percepció visual, mentre que d’altres amplien la nostra capacitat interpretativa. Aprenem que ni tot el que veiem és real ni tota forma és tal com la percebem, cosa que contradiu el sentit comú més elemental. Realitat i ficció es confonen i tot sembla possible.

En aquest àmbit destaquen els elements que ens creen il·lusions òptiques: figures i jocs que ensarronen els nostres ulls i estimulen el nostre cervell, per divertir-nos d’allò més. És el cas de l’anamorfoscopi, en què un mirall cilíndric ens retorna a les proporcions reals una imatge deformada, del zoòtrop, precursor del cinema, i dels projectors de diferent format en què el moviment és la clau.

Entre els aparells d'aquest àmbit cal destacar el primer projector de «Cine NIC» construït totalment de fusta, fabricat el 1935 pels germans Tomàs i Josep Maria Nicolau. I també el projector sonor, igualment de NIC, el projector Isuar Cinema i el cinema Mickey, fabricats a Barcelona entre els anys 1930 i 1936.

 

 Escolta la música