Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

El museu al dia: jornades de co-creació d’un recurs educatiu sobre joguets i gènere en el marc d’un projecte transfronterer entre el Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet

El museu al dia: jornades de co-creació d’un recurs educatiu sobre joguets i gènere en el marc d’un projecte transfronterer entre el Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet

El darrer trimestre de 2021 es va constituir el grup de treball transfronterer format pel Centre de Formació Professional Català (CFPC) en col·laboració amb La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya per tal de treballar un projecte sobre joguets i gènere.

Joguets i gènere: un projecte de cocreació d’una exposició itinerant per a l’espai catalàtransfronterer,  és un projecte cultural inèdit d’innovació social i pedagògica, l’objectiu del qual és la co-creació d’un recurs educatiu sobre joguets i gènere, concretament una exposició itinerant, com a resultat d’un procés de formació, de treball i de reflexió conjunt entre el CFPC, la comunitat educativa de la Bressola i l’equip del Museu del Joguet de Catalunya. El projecte es fonamenta en un procés de co-creació entre la comunitat educativa i l’equip del Museu a partir d’una reflexió horitzontal entre el professorat, l’alumnat i l’equip del Museu. Així doncs, es posa l’alumnat al centre del procés educatiu, del qual és el protagonista, en un projecte proper i en base a un problema real d’actualitat per la seva temàtica. Es vol que, aquest aprenentatge significatiu, fomenti el pensament crític de la mainada.

 

Jornada de treball de co-creació del Grup de Treball al col·legi d’ensenyament secundari Pompeu Fabra, El Soler 

 

D’acord amb el projecte, durant els mesos de febrer i març d’enguany es va portar a terme la formació de l’alumnat de les escoles de La Bressola, que tenia com a objectiu adquirir coneixements i recursos per tal de detectar els missatges dirigits a nens i nenes a través del joc i dels joguets, tot incitant a la reflexió sobre els estereotips de gènere i com aquests limiten a la mainada. Una vegada finalitzada aquesta formació, l’alumnat va seguir treballant a l’escola conjuntament amb el professorat, els conceptes adquirits, així com els temes més rellevants sobre els estereotips de gènere i els joguets. Aquesta formació i la posterior reflexió a l’aula escolar van servir de base per tal de portar a terme les jornades de co-creació dels continguts del projecte.

 

Jornada de treball de co-creació del Grup de Treball al col·legi d’ensenyament secundari Pompeu Fabra, El Soler 

 

Les jornades de co-creació de continguts es van portar a terme al col·legi d’ensenyament secundari Pompeu Fabra (El Soler), i es van articular a partir de les contribucions de les persones integrants del Grup Motor de co-creació. Aquest Grup Motor estava format per alumnat i professorat de les escoles de La Bressola i prèviament havien treballat els continguts amb la resta de la seva escola. Durant les quatre jornades d’elaboració de continguts es van treballar els temes i continguts de la futura exposició a partir de la reflexió conjunta alumnat-professorat-especialistes de gènere del Museu.

Mitjançant diferents dinàmiques, es van treballar els objectius de l’exposició (què volem aconseguir), els temes clau que havia de mostrar i com s’havien de mostrar, quins estereotips ha de contribuir a trencar i com cal mostrar-los, així com altres propostes generals referents a l’exposició. La sessió final va servir per tal d’establir l’estructura del guió i els continguts definitius.

 

Imatge d’un dels papers de treball col·laboratiu sobre els objectius de l’exposició

 

El projecte no es limita a l’àmbit escolar, si no que implica tota la comunitat educativa, per la qual cosa també es va dur a terme una formació en forma de xerrada-col·loqui a famílies de La Bressola en el marc de la iniciativa Cafè per la llengua, que es porta a terme a diferents centres de La Bressola algunes tardes a la setmana.

 

El projecte s’emmarca en les subvencions plurianuals Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals. 

 

       

 

Amb el suport de la Casa de la Generalitat a Perpinyà del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya