Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

Som el que fem: l’alumnat de l’escola Salvador Dalí de Figueres demana acabar amb la classificació dels joguets per nens i per nenes

Som el que fem: l’alumnat de l’escola Salvador Dalí de Figueres demana acabar amb la classificació dels joguets per nens i per nenes

L’escola Salvador Dalí de Figueres aposta des de fa anys per l’educació en la igualtat entre nens i nenes. Un dels aspectes que treballa és el sexisme en els joguets i com aquests contribueixen a la transmissió de determinats rols de gènere en els infants. I ho fa assistint a l’activitat educativa del Museu El joc de la innocència? Un recorregut per la història del joguet des de la perspectiva de gènere.

Aquesta activitat educativa del Museu del Joguet de Catalunya, adreçada a infants de segon a sisè de primària, té diversos objectius: adquirir recursos per detectar els missatges dirigits a nens i nenes a través del joc i dels joguets; prendre consciència de la construcció i consolidació de les desigualtats produïdes per mitjà del joc i dels joguets quan es remarquen funcions i valors suposadament inherents al sexe de l’infant; qüestionar el paper del sexisme en els joguets; posar en relleu que els jocs poden limitar les opcions i les capacitats de les persones i induir-les a determinats comportaments en funció del sexe i no de la personalitat.

Aquest any l’alumnat de 5è curs que ha assistit a aquesta activitat educativa del Museu ha fet un pas endavant: ha pres la iniciativa i, amb la col·laboració dels docents Montserrat Álvarez Ortega i Roger Josa Roig, ha redactat una carta adreçada a tots els botiguers i botigueres de Figueres. A la carta, que reproduïm a continuació, l’alumnat expressa la seva disconformitat en la classificació de jocs i joguets segons el gènere.

Felicitem aquests joves ciutadans i ciutadanes de Figueres per aquesta magnífica iniciativa.

 

CARTA:

Dijous, 5 de desembre de 2019

Benvolgut/da botiguer/a,

Som l’alumnat de 5è de l’Escola Salvador Dalí, ens posem en contacte amb vosaltres per fer-vos saber que no estem d’acord en què separeu les joguines de nens i nenes segons el gènere, tant als catàlegs com a les vostres botigues.

Per a nosaltres NO hi ha diferències entre nenes i nens i que tots i totes som iguals i que tenim dret a jugar a allò que ens vingui de gust. No se’ns pot obligar a triar la joguina ni condicionar-nos pel seu color.

Us proposem:

  • Que canvieu el color dels catàlegs, dels prestatges i de les joguines per colors com el verd, el groc, el taronja, el lila, el marró, el vermell, el negre…
  • Que us poseu en contacte amb els fabricants de les joguines i dels catàlegs i els proposeu nous colors.
  • Ens agradaria que col·loquéssiu les joguines en un passadís, per temes, independentment del gènere.
  • Que quan dissenyeu els catàlegs, poseu nens i nenes jugant amb nines, i nens i nenes jugant amb cotxes,…

Moltes gràcies per la vostra atenció!

Esperem, ben aviat, la vostra resposta!

I recordeu! No hi ha unes joguines per a nens i unes altres per a nenes!

Escola Salvador Dalí

5è A i B

 

 

 

  • Imatge de capçalera gentilesa de Grapat 

 

Share