Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

Destacats

 

 

 

 

 

 

Don Osito Marquina

Aquest osset, que va ser propietat d’Anna Maria i de Salvador Dalí, va ser fabricat per l’empresa alemanya Steiff el 1910. Fundada el 1880 per Margarete Steiff, es tracta d’una empresa de fabricació de joguets d’alta qualitat i que actualment segueix en actiu.

A partir de la fabricació artesanal de figures d’animals de pelfa, Margarete Steiff va crear una empresa que ben aviat exportaria arreu del món. El 1902, Steiff dissenyava el seu primer osset, model 55PB, el primer ós de pelfa amb cames i braços articulats. Malgrat la reticència inicial de la fundadora, aquest model d’osset es va presentar a la Fira de Joguets de Leipzig de 1903. El 1906, Steiff ja exportava massivament les seves creacions a tot Europa i als Estats Units. El 1910, Steiff va ser guardonada amb el Gran Premi de l’Exposició Internacional de Brussel·les.

El model 55PB va ser substituït l’any següent pel model 35PB, del qual es van vendre 12.000 unitats a l’Exposició Universal de St. Louis de 1904 (Missouri, Estats Units), en què l’empresa va ser guardonada amb la medalla d’or del certamen. En aquest model, igual que en l’anterior, els braços i les cames de l’ós estaven fixats al cos amb cordills. En models posteriors es van emprar diferents solucions de filferro i cordills, malgrat que no n’hi va haver cap que fos l’òptima. Finalment, el 1905 Richard Steiff, nebot de la fundadora, va dissenyar la fixació que el fabricant encara fa servir actualment.

Aquest osset era el joguet preferit d’Anna Maria i de Salvador Dalí, i deu el seu nom al poeta Federico García Lorca, que durant una visita a casa del seu amic Dalí a Figueres va tenir l’ocasió de jugar-hi.

 

 

 

 

 

 

FITXA TÈCNICA

Número de registre: 100249

Autor: Steiff, Alemanya

Títol: Don Osito Marquina

Datació: 1910

Material/Técnica: Teixit, farciment de serradures i elements metàl·lics de fixació

Dimensions: 40 x 22 x 23 cm

Procedència: Donació d’Anna Maria Dalí

UBICACIÓ

Catàleg en línia
Bibliografia

Jocs & joguets. Museu del joguet de Catalunya. Triangle postals, Figueres, 1998.