Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

Descobreix el museu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALLEGRO GIOCOSO

De petits tots ens hem divertit donant la llauna amb instruments sonors. No enteníem per què l’orella dels adults no percebia la bellesa anàrquica del xivarri.

En aquest àmbit es mostren un seguit d’instruments sonors. Els sonalls són possiblement el primer joguet amb què juguen els nadons, que es distreuen amb el seu soroll insistent. Els sonalls han estat emprats pels infants durant milers d’anys, i els primers que es coneixen daten d’època egípcia, d’abans del segle XVI aC. També es mostren diversos models de fonògrafs infantils, entre els quals destaquen el Cuentacuentos y El libro que habla, pensats per fer escoltar contes. Igualment destacable és la cítara de 1920 amb què els infants, mitjançant una guia, aprenien a interpretar la melodia popular catalana El noi de la mare. També es mostra una selecció de capses de música i fonògrafs d’inicis del segle XX, així com diversos manubris o pianos de maneta que es feien sonar mitjançant una maneta giratòria que accionava un cilindre o plec de paper o de cartró perforat, entre els quals destaca el de 1945, realitzat per l’important fabricant de Barcelona Vicente Linares.

També relacionat amb la música, es mostra un joguet que fa referència a un dels grups que van contribuir a la creació de la música pop del segle XX: els Beatles, que apareixen en un cotxe musical, sota el títol Los Ye-yes, de Rico, de l’any 1960.