Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

Descobreix el museu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JOCS PER A INVIDENTS

 

Les persones invidents o amb discapacitat visual s’ajuden de sentits com el tacte i l’oïda per llegir i interpretar el món que els envolta. Així doncs, gran part dels jocs i els joguets desenvolupats per a aquests col·lectius presenten escriptura Braille o elements en relleu específics per al tacte (fitxes rodones, planes, còncaves i convexes, etc.).

En aquest àmbit es mostra Brailín, un nino ideat a l’Argentina per una professora d’una escola d’infants invidents. Aquí va ser realitzat per l’ONCE conjuntament amb l’empresa de joguets Famosa i l’Institut Tecnològic de la Joguina. Es tracta d’un nino que serveix per aprendre a llegir i escriure i permet familiaritzar-se amb el codi d’escriptura i lectura Braille. Braillín té sis botons a la panxa amb els quals es poden fer els relleus de les lletres de l’alfabet Braille. És un joguet pensat per a infants invidents, però que també pot ser emprat per altres infants per comprendre el sistema Braille.

També s’exposen jocs com els escacs, les dames, un Monopoli fabricat als Estats Units al 1973 o el joc de l’oca, entre altres, així com baralles de cartes i jocs infantils de memòria amb peces amb diferents textures o relleus. Alguns d’aquests jocs, encara que desenvolupats per a invidents, presenten els colors habituals, de manera que les persones no invidents també puguin participar-hi. És el cas del parxís, en què les fitxes dels jugadors s’encaixen en uns forats del taulell i els diferents acabats superiors de cadascuna (a més del color) serveixen per identificar-les. També es mostra el llibre infantil Ulls i estrelles, dedicat a l’obra de Joan Miró, adaptat al tacte: les formes i els vibrants colors de l’artista s’han traslladat a diferents relleus.

Les pilotes sonores amb cascavells a l’interior permeten a les persones invidents sentir el seu recorregut. Destaca també un globus terraqüi amb els continents i els oceans en relleu i les llegendes en Braille.