Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

Tal dia com avui: Toresky

Tal dia com avui: Toresky

El 10 de maig del 1937 moria l’actor, ventríloc i locutor de ràdio Josep Torres i Vilalta, més conegut com a Toresky.

Als 25 anys marxà a Amèrica del Sud on va actuar davant una multitud de públics diversos. En el transcurs dels seus viatges, va descobrir l’art del transformisme de Leopoldo Fregoli* el qual va arribar a posar en pràctica. Així és com a principis del segle XX, instal·lat definitivament a Barcelona, la seva ciutat natal, Josep Torres es va fer famós com a transformista i ventríloc sota el pseudònim de Toresky.

Del 1924 al 1937 va ocupar les ones de Ràdio Barcelona, la degana i més famosa emissora d’Espanya. Fent ús del seu do per simultaniejar dues veus, va crear el personatge de Míliu, un noiet entremaliat i simpàtic. Les converses, amb un punt còmic, giraven al voltant de fets diversos que connectaven amb la ciutadania. Tal és així que el seu programa es va convertir en un fenomen d’audiència. Toresky va aprofitar aquest filó per reorientar el programa i socórrer als més necessitats gràcies a diverses campanyes de beneficència a favor de nens malalts i famílies necessitades. En una sola temporada va aconseguir recaptar més de dos milions i mig de pessetes i recollir més de 150.000 mantes.

La gran tasca de Toresky, amb en Míliu al seu costat, el va fer mereixedor d’una medalla del govern de la Segona República Espanyola.

 

Share