Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

Tal dia com avui: assassinat d’Ernest Lluch

Tal dia com avui: assassinat d’Ernest Lluch

Al Museu del Joguet de Catalunya conservem el seu joguet més estimat, un magnífic cavall de cartró que va donar l’any 1985, i honorem la seva memòria cada 21 de novembre. Aquest cavall s’exhibeix a l’àmbit Animals de l’exposició permanent del Museu.

Ernest Lluch i Martín (Vilassar de Mar, 21 de gener de 1937 – Barcelona, 21 de novembre de 2000) va ser economista, historiador i polític. Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, va ser deixeble del professor Fabián Estapé. Es va sumar a l’oposició democràtica al franquisme durant l’època d’estudiant i va ser detingut diverses vegades per participar en moviments socials i polítics contra la dictadura franquista. Des del 1986 va ser catedràtic d’Història de les doctrines econòmiques a la Universitat de Barcelona i entre 1989 i 1995 va ser rector de la Universitat Menéndez y Pelayo.

Diputat al Congrés dels Diputats d’Espanya, entre 1982 i 1986 va ser ministre de Sanitat i Consum del primer govern socialista de Felipe González. Se’l considera el pare intel·lectual de la “Ley General de Sanidad” de 1984 que posà les bases de la universalització de l’atenció sanitària a l’Estat espanyol. També va crear, per primera vegada a l’Estat, el departament de drets del consumidor.

Fortament vinculat al País Basc, va destacar per la seva defensa del diàleg per  aconseguir el respecte als drets humans i la pau a Euskadi. El 21 de novembre de 2000 fou assassinat per ETA al garatge de casa seva a Barcelona.

El 2001 va rebre a títol pòstum la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya.

Ernest Lluch, l’any 1985, a les sales de l’antic museu quan va fer donació del seu cavall de cartró.

 

Share