Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

Tal dia com avui: assassinat de Federico García Lorca

Tal dia com avui: assassinat de Federico García Lorca

Enguany es compleixen vuitanta-dos anys de l’assassinat del poeta i dramaturg Federico García Lorca.

El més universal dels poetes espanyols va ser detingut la tarda del dia 16 d’agost a casa del seu amic, el poeta i falangista Luis Rosales, per Ramón Ruiz Alonso, exdiputat de la CEDA (Confederación Española de Derechas Autónomas, liderada per José Maria Gil-Robles), que sentia una profunda aversió contra el poeta i el seu mentor, el ministre socialista Fernando de los Ríos. Tal com explica Ian Gibson, reconegut hispanista i especialista en García Lorca, en el seu extens estudi sobre el poeta, la detenció de Lorca fou una operació d’envergadura. Forces de la policia i de la Guardia Civil van envoltar l’illa de cases on hi havia la residència de la família Rosales i van situar homes armats a les teulades més properes per evitar una possible fuga. Dos dies després García Lorca fou assassinat junt amb el mestre Dióscoro Galindo i Juan Arcolla i Francisco Galadí, banderillers anarquistes, i va ser enterrat en una fossa comuna.

Malgrat que s’ha intentat localitzar la fossa en diverses excavacions els anys 2009, 2014 i 2016, no s’ha aconseguit trobar el cos de García Lorca.

Aquesta tardor, a partir de les investigacions d’Ian Gibson, es preveu realitzar una nova excavació en una localització diferent. Gibson, per a qui García Lorca és un símbol universal dels desapareguts, considera que la localització de les seves restes contribuirà a la reconciliació i a tancar ferides encara obertes.

 

 

Cartes de Federico García Lorca adreçades a Don Osito Marquina

 

Com cada 18 d’agost, el Museu del Joguet de Catalunya commemora l’aniversari de l’assassinat del poeta i dramaturg situant un parell de roses davant de la vitrina on exposem dues de les cartes manuscrites que Federico García Lorca adreçà al joguet més estimat d’Anna Maria i Salvador Dalí, un joguet al qual donà nom: Don Osito Marquina.

Les cartes s’exposen, junt amb l’ós de peluix, a l’àmbit de l’exposició permanent del Museu “Els vint primers anys de Salvador Dalí”.

Share