Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

BLOG

Darreres donacions: la maleta de Berenguel

Darreres donacions: la maleta de Berenguel

El 31 de març passat, el Museu va rebre de mans de Leopold Benguerel la donació d’aquesta maleta de Mickey Mouse. Ell, el propietari, l’havia conservat tota la seva vida en un perfecte estat com si per a ell fos alguna cosa més que una maleta que tenia des de que era petit. I és ben bé així. La història d’aquesta maleta la fa ben especial.

Leopold Benguerel, fill de l’escriptor Xavier Benguerel (1905-1990), només tenia cinc anys quan a principis de 1939 les tropes de Franco estaven a punt d’ocupar Barcelona. Els seus pares, Xavier Benguerel i Rosa Godó, van haver de fugir cap a l’exili amb el grup d’escriptors de la Institució de les Lletres Catalanes. Primer van anar a Tolosa de Llenguadoc i després a Roissy-en-Brie, a la vora de París, on la Generalitat tenia un refugi per als intel·lectuals. Mentrestant, ell i el seu germà gran Xavier eren a Barcelona amb els avis. El setembre del 1939, esclatà la guerra a Europa. A finals d’aquell any, Xavier Benguerel, Domènec Guansé, C.A. Jordana, Joan Oliver i Francesc Trabal, amb les seves famílies, es preparaven per a un nou exili, aquest cop cap a Xile gràcies a les gestions de Pablo Neruda. Marxaven i no tenien data de tornada per la qual cosa Benguerel no va voler viatjar sense els seus fills. Va aconseguir un laissez-passer per poder arribar a Perpinyà. Els avis dugueren els nens fins a Figueres i van concertar un pas clandestí per la muntanya, a prop d’Agullana, amb un guia. Els nens portaven les seves coses en una maleta; la maleta. Passaren la frontera de nit i a Roissy-en-Brie embarcaren cap a Xile on els esperava una nova vida.

Leopold Benguerel ha conservat tota la vida la seva maleteta i amb ella el seu contingut: cromos de la casa de xocolata Amatller, adquirits a Barcelona, i bales de vidre guanyades a Santiago de Xile. L’escriptor i crític literari, Julià Guillamón, va saber de l’existència d’aquesta maleta el 2007 arran de l’exposició de Literatures de l’exili, de la que en va ser comissari, a Santiago de Xile. Fa però un any, en una conversa entre Guillamon i Benguerel va sorgir la idea de donar aquesta peça al Museu del Joguet de Catalunya. Dit i fet. Ara, a punt de complir els 82 anys, Benguerel n’ha fet donació perquè la conservem i amb ella el record de la seva història i la memòria d’uns fets que no hem d’oblidar mai.

 

Share