Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

Exposició temporal

Rafael Ramis, mestre vocacional 

 

 

 

 

 

 

Rafael Ramis Romans (Figueres, 1880-1936) va ser mestre, polític republicà i socialista, periodista, activista cultural, sindicalista, defensor del català i promotor del catalanisme. Mestre vocacional, va començar la seva tasca com a docent al Col·legi Ramis de Figueres al costat del seu pare, Joan Ramis Reig. Després de la mort d’aquest, Rafael Ramis va assumir la direcció del centre i en va guiar la modernització. L’adaptació del Col·legi Ramis als nous corrents pedagògics va convertir-lo ben aviat en un referent com a impulsor d'un model innovador d'escola laica a Figueres. Així mateix, el centre va promoure i va normalitzar l’ensenyament en català. El Col·legi Ramis va adquirir un gran prestigi educatiu a la ciutat i a tota la comarca. 

Home de valors i ideals, mestre vocacional per a qui la política i la pedagogia eren activitats complementàries, Rafael Ramis va treballar al servei del republicanisme, del socialisme i del catalanisme. Malgrat tota la seva feina, la figura i l’obra de Ramis són poc conegudes. Amb aquesta exposició de petit format d’alguns dels materials documentals del Fons Rafael Ramis Romans donats per la família al Centre de Documentació i Arxiu, el Museu del Joguet de Catalunya vol donar a conèixer la figura i la trajectòria de mestre de Rafael Ramis. L’exposició s’afegeix a l’aparició del llibre Rafael Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó, de Joan Armangué, publicat recentment per edicions Cal·lígraf per reivindicar Ramis i la seva obra.

La inauguració de l'exposició tindrà lloc el proper dissabte dia 15 de desembre, a les 11.30h, i serà a càrrec de Joan Armangué.

A les 12h, a la Sala Brossa-Frègoli es celebrarà la taula rodona Mestres republicans empordanesos amb la participació de David Pujol, mestre i pedagog; Rosa M. Moret, mestra i pedagoga; i Joan Armangué, autor del llibre Rafael Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó, com a moderador.

Article Rafael Ramis, mestre vocacional de Joan Armangué. 

Públic: General

Tipologia: Exposició

 Del 15/12/2018 al 06/01/2019
 Horari d'apertura del museu
Finestra a...
Entrada gratuïta
 Idioma: Català
 Dossier de premsa