Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

FEM MUSEU

MIRÓ I JOAN BROSSA? QUI ÉS L'ARTISTA? QUI EL POETA

JOAN BROSSA O EL PEDESTAL SÓN LES SABATES

 

 

 

 

 

 

 

Conferència i presentació de llibre

 

Conferència 

Miró i Joan Brossa? Qui és l'artista? Qui el poeta

Miró, com Brossa, no fan distinció entre un poema literari i un poema plàstic. El primer que feia Miró quan entrava al taller era agafar un llibre de poemes i llegir-lo. Dels cent nou llibres que Miró va fer amb poetes, com ara Tristan Tzara, Paul Éluard, Jacques Dupin i molts més,  el filó català és fonamental: una pàgina inèdita sobre Miró.

A la conferència s'il·lustrarà amb imatges l'obra que Miró va fer amb els poetes catalans: J.V. Foix, Joan Salvat-Papasseit, Josep Carner, Carles Sindreu, Joan Brossa, Joan Perucho, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol i Pere Gimferrer. I es veurà que Miró no il·lustrava, sinó que ell també era poeta amb imatges.

En aquest combat creatiu, Brossa hi té un paper rellevant. Fa d'enllaç amb la primera avantguarda, la de l'any 18 que culmina amb la República, i participa amb la segona avantguarda, la dels ferits en la negra nit de la dictadura. El poeta experimental acabarà sent molt popular arribada la democràcia.

A càrrec de Vicenç Altaió, escriptor i assagista. Autor de Joan Miró i els poetes catalans i president de la Fundació Joan Brossa.

 

I a continuació la presentació del llibre 

Joan Brossa o el pedestal són les sabates, reedició de 2019, Editorial Ensiola. 

El llibre-entrevista Joan Brossa o el pedestal són les sabates, es va publicar l’any 1971. Aleshores Brossa era poc conegut i el valoraven únicament els amics d’un cercle íntim entre les quals hi havia Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Modest Cuixart, Arnau Puig, Pere Portabella, Carles Santos, Anna Ricci, Josep Centelles… Jordi Coca va conèixer Brossa l’any 1967 i dos anys més tard, el 1969 (ara fa mig segle), va començar a treballar en aquest volum que ha esdevingut una referència ineludible per posar en valor la singular i complexa personalitat de Brossa. El llibre va ser aleshores el primer intent de mostrar-nos l’artista en tota la seva dimensió de poeta, dramaturg i creador de poesia visual i d’objectes poètics. Joan Brossa o el pedestal són les sabates, que avui conserva intactes la frescor i l’interès del primer dia, també és una breu antologia brossiana. Es va reeditar l’any 1992 amb un altre títol perquè s’hi incorporaven dues entrevistes noves que ara també recollim: una del 1982 i l’altra del 1992. 

A càrrec de Jordi Coca, escriptor i dramaturg, autor del llibre

 

Organitza Òmnium Alt Empordà

 

 

Public: tots els públics

Tipologia: conferència i presentació

20 de setembre de 2019

19 h

  Sala Brossa-Frègoli
gratuït
Català

Share
Print Friendly, PDF & Email