Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

Exposició temporal

Joguets i escriptors

 

 

 

 

 

 

Aquesta exposició s'inscriu en el en el marc de les commemoracions dels 40 anys del Museu del Joguet de Catalunya-Figueres.

Comissariada per Julià Guillamon, estableix un joc de correspondències fascinant, ple de sensibilitat, entre textos literaris i joguets. L'exposició combina joguets de la col·lecció del museu i textos d’autors i autores catalans clàssics. Des de la creació del Museu, ja fa quaranta anys, els escriptors i els artistes hi han tingut un gran paper, amb fotografies i joguets de quan eren petits. El Museu sempre ha estat i és un museu obert a la creació, sempre envoltat d’artistes, de creadors o d’escriptors com Salvador Espriu, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Terenci Moix o Josep M. Benet i Jornet, per a qui  El teatro de los niños, exhibit al Museu, va ser el punt de partida de la seva vocació teatral. Tots els escriptors i escriptores han estat nens i nenes, i també han passat hores creant històries amb les seus joguets, que també van acabar a la cambra dels mals endreços. Allà s’hi barrejaven nines, pilotes, peces de construcció, teles, records familiars, papers, bolígrafs i un llarg etcètera. L’objectiu d’aquesta exposició és mostrar i transmetre aquest esperit i, a través dels grans clàssics de la nostra literatura, commemorar aquest aniversari tant important pel Museu.

Es complementa amb una altra exposició simultània que, amb el mateix nom i mostrant imatges de joguets a gran format i fragments literaris complementaris, es mostrarà a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona del 20 d'octubre al 15 de gener de 2023.  La doble exposició va acompanyada del llibre del mateix nom, amb edició de Julià Guillamon, fotografies de Ramiro Elena i disseny d'Àngel Uzquiano.

«He triat les joguines com un nen que remena l’armari d’un altre nen, en Josep M. Joan i Rosa, que s’ha hagut de carregar de paciència. Les he barrejat com m’ha semblat en un d’aquells jocs en els quals robots, soldats, fitxes i bales es combinen amb una lògica desconeguda. Com les joguines, els clàssics de la literatura acaben a la cambra dels mals endreços. Aprofitant l’avinentesa dels 40 anys del Museu, aquest llibre ens convida a entrar a l’estança fosca i empaperada severament on passen tantes hores tancats, perquè tornin a jugar amb els lectors.»  Julià Guillamon

El llibre Joguets i escriptors neix de la col·laboració entre Biblioteques de Barcelona, Publicacions de l'Ajuntament de Barcelona, la Institució de les Lletres Catalanes, la Diputació de Girona i el Museu del Joguet de Catalunya. El llibre proposa un joc de connexions i relacions entre textos, fotografies i joguets: d’Eugeni d’Ors a Maria-Mercè Marçal i de Mercè Rodoreda a Terenci Moix. Cotxes, nines, jocs d’arquitectura, fireta i un aparell de Cine NIC.

 

La inauguració serà el dissabte dia 5 de novembre a les 12 h. 

 

 

Públic: General

Tipologia: Exposició

 Del 27/10/2022 al 07/01/2023
 Horari d'apertura del museu
 Sala Oberta
Entrada gratuïta
 Idiomes: Català
 Dossier de premsa