Ca | En | Es | Fr | Zh-hans

FEM MUSEU

CRIATURES FANTÀSTIQUES DE L'IMAGINARI COL·LECTIU

 

 

 

 

 

 

100 butotes, sorges, gorguins i altres éssers quimèrics

Aquest llibre explora un conjunt d’éssers imaginaris que ha produït entorns onírics o simplement fantasiosos en l’imaginari popular: el comte Arnau, el Dip, Melusina, el cap parlant, el capità Aranya, Joan de l’Os, la Petenera, la vaca cega, la Xucladora, el jueu errant, etc., extrets majoritàriament de fonts orals i literàries de creadors que han treballat la matèria, d’Hesíode a J. L. Borges i de Rabelais a Perucho. Així, busca i registra antecedents i altres versions del mateix ésser i de la idea dramàtica o expressiva que el caracteritza, per tal de relacionar-los entre ells quan sigui possible.

L’obra es divideix en entrades succintes per ordre alfabètic amb el nom que sigui usualment més conegut de cada criatura fantàstica. En cada entrada es detalla la seva actualitat i es busquen els anàlegs i afins, i els antecedents i calcs en la literatura, oral, escrita, gravada o projectada, popular, sàvia, antiga i moderna, i allò que els emparenta per la funció, per morfologia o per qualsevol altre detall de l’ús que se n’hagi fet històricament.

Bienve Moya Domènech (Vilanova i la Geltrú, 1944) és gestor cultural. Va estudiar Estudis Dramàtics (Estudis Nous de Teatre, Barcelona). L’any 2009 obté el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya en la modalitat de Cultura Popular. Ha treballat per a l’Ajuntament de Barcelona en la recuperació del calendari festiu de la ciutat.

Ha estat director del Teatre Municipal de Vilanova i la Geltrú i promotor del Consorci de Teatres Públics de Catalunya i de la fira internacional de circ Trapezi, productor del projecte d’investigació sobre la música popular Socatalà, membre de l’equip directiu de Festcat (Escola de la Festa del Departament de Cultura de la Generalitat) i membre fundador del col·lectiu Els Altres Andalusos, que aplega catalans d’origen andalús.

És articulista a L’AvençCuadernos de PedagogíaEl TempsFiestateatroEl PeriódicoEl PaísAvuiAra, etc., i fa guions per al programa de ràdio Imaginari, rondalles i llegendes catalanes (Catalunya Ràdio), premi Càmera del Consell Audiovisual Mundial (París).

 

Entre altres, ha publicat les obres Una mà de sants (La Magrana), Llegendes urbanes (Editorial Marfil), La festa a Catalunya (Galàxia Gutemberg), Pol·len vol estimar (La Galera), Flordesaüc (Editorial Pagès) i Il·legals (Editorial Marfil).

 

Public: Tots els públics

Tipologia: Presentació 

 13 de desembre de 2019

19 h

  Sala Brossa-Frègoli 
Gratuït
Català

Share
Print Friendly, PDF & Email